dissabte, 20 de març del 2010

El cost de les desavinences

L'ajuda que pugui necessitar Grècia per fer front al refinançament del seu deute està posant nervisosos als mercats. El motiu: les desavinences que mostren el sois europeus amb més capacitat financera per acudir amb ajuda financera al país hel·lènic que un dia diuen una cosa i al següent la contària. El darrer exemple les manifestacions contradictòries entre l'Angela Merkel i el Sarkozy. Mentre la cancellera alemanya ara es mostra partidària de que Grècia truqui a la finestra del FMI, el president francés creu que aquest és un tema europeu i que han d'esser els païssos europeus els que rescatin a Grècia. La idea de crear un Fons Monetari Europeu, de moment sembla quedar en suspens,

El resultat de totes aquestes desavinences no ha estat altra que fer baixar el preu dels títols del deute públic grec, que vol dir encarir les noves emissions d'aquest país. En el contexte internacional, l'euro continua afeblint-se en relació al dòlar. Aquesta setmana la moneda europea ha perdut un 1,7%.

Tot aquest espectacle de declaracions es bastant preocupant. Alemanya té raó al assenyalar que molts dels païssos que es van unir a l'euro no han seguit les polítiques ni han tingut la disxiplina que requereix un àrea monetèria. Però el mateix temps no hauria d'oblidar que gran part de la bombolla inmboliaria a Espanya va ser finançada per la banca alemanya. Un advertiment a aquestes entitats fa uns quants anys ens hagués estat d'una gran ajuda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada