divendres, 27 de novembre del 2009

Dubai, adéu a un megasomni

Si fa dos dies parlavem del retorn de les bomobolles, ahir Dubai, una economia que va veure explotar la seva bomobolla inmobiliaria fa cosa d'un any, va saccetjar els mercats. El país de les illes artificials i els gratacels més atrevtis va recordar als mercats financers d'arreu del mon qu'encara queden moltes qüestions per arreglar abans de poder cantar victoria. Dubai World, un holding empresarial propietat del govern va anunciar la seva intenció de reestructurar un deute de 3,5 mil milions de dólars, que una de la seves subsidiarias, Nakheel, havia de pagar el proper mes de desembre.

Aquest anunci va encendre totes les alarmes, possant en dubt la capacitat del país per pagar tots els seus deutes (uns cinquanta mil milions) al temps que començaven el càlculs sobre com una possible fallida podria tenir repercusions en els comptes dels seus acreedors. També, els problemes que planteja ara  Dubai alertaren sobre la situació financera d'altres païssos. Segons una nota feta pública ahir per Credit Suisse, l'exposició dels bancs europeus (especialment británics)  seria d''uns 27 mil milions d'euros. Així, no és estrany, que el temor a que es puguin reproduir les pérdues d'altres trimestres i que una altra vegada alguns bancs tinguessin que recurrir a ajudes públiques, va provocar fortes caigudes que no es veien des de juliol, tant a les borses europees com a les asiàtiques (la borsa de Nova York, estava ahir tancada). També vàren rebre fort els mercats de deute, començant pels títols de les empresses subsidiaries de Dubai World. El bono corporatiu de Nakheel Development que cotizatba a 110 centaus per dolar el dimecres va baixar fins a 70; les altres subsidiaries també varen experimentar caugudes similars, Però el fet més rellevant fou el contagi cap els mercats de deuta sobirana, començant pels païssos del Golf, però fectant igualgment a la deuta de païssos com Rússia o Ukraïna. Els mercats de CDS experimentaren en alguns casos pujades espectaculars. En altres mercats, el dòlar es va apreciar, mentres que el preu de l'or va baixar.

Els rumors de que Abu Dahbi podria acudir al rescat de Dubai, ha tranquilitzat avui els mercats, recuperant les borses europees bona part del que ahir varen perdre. De totes formes, fins el proper dimarts no es tindrà una resposta definitiva. A hores d'ara, no se sap encara si l'ajuda anirà a reforçar les finances del país o si es destinarà a dotar de liquidessa a aquestes empresses perque puguin afrontar els seus pagaments. En tot cas, caldrà estar atents a l'evolució dels mercats les properes setmanes, en especial l'evolució dels mercats interbancaris.

No es difícil treure una associació estreta entre les baixades del EURIBOR o del LIBOR i les pujades sostingudes en els cotitzacions de les accions, tot això gràcies a les polítiques monetàries expansives dels bancs centrals. Segons com evolucioni la crisi dubaití i el que pugui passar en d'altres païssos, podria renaixer la desconfiança dels banc a fer-se prestecs entre ells. Això, provocaria pujades en els tipus i assenyalaria el final dels moviments alcistes a les borses.

Quan això passi, Dubai ja haurà sortit del seu megasomni i  els mercats financers aprendran una nova nova lliçó: Amb les bomobolles inmobiliaries hi ha tant de risc en donar crèdit a persones sensa actius i sense rendes suficients (hipoteques subprime) com a ricatxos que no saben gestionar els seus milions (Dubai). Aquest país, tornarà a ser un país sensa petroli, i quedarà pel record que va voler mesclar turisme, negocis i activitats inmobiliàries a gran escala , per arribar a convertir-se en un centre financer de referència en el Golf Pèrsic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada