dilluns, 21 de desembre del 2009

Preveu Bernanke una pujada significativa dels tipus d'interés en el futur?

Ben Bernanke, governador de la Reserva Federal ha estat nominat per la revista Time l'home de l'any. Això significa a més de la portada una entrevista que es coloca a l'interior de la revista.

En un moment determinat, el periodista li demana si té alguna hipoteca, la qual cosa contesta afirmativament. Té una hipoteca des de l'any 2004 que havia començat a un tipus variable amb un valor incial del 4,25%, però que recentment ha canviat per una a tipus fixe del 5% venciment a 30 anys.

Donat el tipus del LIBOR a un any més el percentatge que carreguen les entitats financeres a l'hora de concedir una hipoteca no hi ha dubta que en aquests moments el tipus de la hipoteca a interés variable és més baix que el de la hipoteca a tipus fixe. Per lo tant, la decissió de canviar la hipoteca a un tipus fixe més gran que l'actual variable s'ha d'interpretar en primer lloc com que Bernanke veu en el 5% com un tipus que ha arribat a un mínim i que aviat ha de pujar. En cas contrari hagués mantingut encara la seva hipoteca a tipus variable.

Part de la pujada es previsible ja que la Reserva Federal ha fet en el darrer any compres molt importants de deuta del Tresor a llarg termini a l'objecte de reduir la rentabilitat d'aquests títols a fí d'afavorir (a través d'un subsidi implícit en els tipus que alguns economistes sitúen en mig punt percentual) la compra de vivendes i estimular el sector de la vivenda. Amb el programa pràcticament finalitzat, els tipus de la deuta a lalrg termini han de pujar.

D'altra banda, la recuperació de l'economia americana i el perill de generar certa inflació en el futur, obligarà a pujar els tipus d'interés de referència de la Reserva Federal a partir de junyo o juliol de 2010. Els increments que experimentin els tipus a curt també repercutiran en els de larg conjuntament amb la major demanda de rentabilitat que demanaran els inversors si el volum de deuta pública es dispara (com sembla) de forma accelerada.

Al canviar la seva hipoteca des d'una a tipus variable a una de tipus fixe, Bernanke assenyala que l'etapa de tipus d'interés molt baixos arriba al seu termini.

P.S. No crec que a n'aquest canvi de decisió se li pugui aplicar allò de "en casa del herrero, cuchillo de palo". Recordeu les operacions que varen fer el Banc de Santander i La Caixa en el moment àlgid de la bombolla immobiliària?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada