dimecres, 16 de desembre del 2009

Qui deia que la crisi financera havia acabat?

Fa aproximadament un mes el banc austríac Hypo Alpe Adria va anunciar que preveia unes pèrdues per aquest exercici superiors als mil milions d'euros a causa del resultat negatiu de les operacions realitzades a Ukraïna, Bulgària i Croacia. El dilluns d'aquesta setrmana, el govern austríac va convertir-se en l'accionista majorista de  l'entitat poc després de que Jean Claude Trichet, màxim responsable del BCE, l'advertis de la gravetat de la situació de la citada entitat bancària. L'entrada en el capital del Hypo Alpe Adria s'ha fet per medi de la compra del 67,08 % de les accions propietat del banc Bayern LB, pel preu símbòlic d'un euro. Pel banc alemany que ha perdonat tot un conjunt de deutes i que ha promés continuar donant línies de liquidessa al banc austríac, l'operació li ha representat una pèrdua de 2,8 mil millions d'euros. Dòna la casualitat que l'esmantat banc alemany havia rebut a principis de l'estiu una injecció de capital realitzada pel govern alemany de 10 mil milions d'euros.

La notícia arriba poc després de que a Alemanya un altra banc ha creat un banc dolent en el qual colocarà tots els seus actius tòxics, però sobre tot dòna la raó al FMI que en els seus darrers informes sobre l'estabilitat financera posava de relleu que el valor dels actius tòxics que lis queda per aflorar a la banca europea és superior al de la banca americana.

També indica que l'estratégia de moltes entitats financeres ha consistit en aprofitar-se d'algunes normes contables que no obliguen a canviar els valors contables de kes partides d'actiu fins que un crèdit entra efectivament en fallida i altres trucs comptables que permeten amagar les pèrdues durant un llarg temps fin que el seu tamany es fa tan gran que resulta impossible amagar-les.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada