dimecres, 30 de desembre del 2009

Formes organitzacionals ineficients

No resulta gens edificant l'espectacle qu'està oferint aquests dies el president de la CEOE, el Sr. Díaz Ferrán.Cada una de les seves actuacions en les darreres setmanes l'incapaciten per seguir al front de la patronal. No tan sols ha estat inaceptable la forma en que ha procedit al tancament d'Air Comet, deixant milers de passatgers a terra quan semblava que podia operar fins el 10 de gener, o al fet que uns paquets d'accions que havia aportat com a garantia per obtenir un crèdit d'una determinada entitat els pignorés messos després a favor d'ima altra entitat per obtenir un nou crèdit, sino que d'igual manera, a mesura que anam coneixent noves dades s'ens mostra com un empresari molt poc eficient a l'hora de gestionar els seus negocis.

Aea hem sabut que la joia del seu grup empressarial, Viajes Marsans, podria veurés abocada a presentar concurs d'acreedors, malgrat tenir guanys, a causa dels avals mil·lionaris fets per aquesta societat a favor d'altres empreses del grup qu'estaven fortament endeutades i sensa capacitat per retornar tots els seus crèdits.

Un dels premis Nobel d'Economia d'aquest any Oliver Williamson va escriure ja fa molt de temps contra les societats "holdings" com a forma d'organització. Al seu entendre, el principal problema que presentaven els holdings era que al permetre que les empresses amb guanys compensessin a les que tenien pèrdues era una forma d'organització que per se contribuia a una assignació ineficient del capital del grup. Per això proposava la creació de la forma organitzacional coneguda com a multidivisional. Per un grup amb empresses que actúen en camps d'activitats diversos o inclús quan existeix una sola empresa però que fabrica diversos productes, recomanaba assignar una determinat capital a cada divisió o empresa de forma que cada una s'havia d'espatvilar amb el capital que havia rebut. Si una divisió es mostrava incapaç de tenir guanys, llavors lo millor era tancar-la.

Sembla mentida que després de tants anys en que es varenb exposar aquestes teories i dels fracassos de tants i tants holdings arreu del món encara hi hagi empresaris que no han aprés aquesta lliçó. La qüestió és més greu quan l'empresari representa ala conjunt d'emprenedors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada